Orbán szerint összeomolhat a nyugdíjrendszer

20140721-055400-21240241.jpg

„A magyar nyugdíjrendszer pillanatokon belül össze fog omlani. Ezért nekünk egy új nyugdíjrendszert kell létrehoznunk” – nyilatkozta tegnap a Kossuth rádiónak Orbán Viktor miniszterelnök.

A kijelentés már csak azért is meghökkentő, mert a kormány néhány korábbi intézkedéséről azt állította: sikerült megvédeni az emberek nyugdíját.

A miniszterelnök beszámolt az Európai Bizottsággal a bírák nyugdíjkorhatáráról folytatott vitáról, s ennek kapcsán mondta az összeomlást. Azt mondta: meg kell szüntetni a magyar nyugdíjrendszer „szitajellegét”, azt, hogy mindenkire más szabályozás vonatkozik. Ezért kell az egységes korhatár, ami azt is jelenti: akinek ennél magasabban volt a nyugdíjkorhatára – a bírák esetében év elejéig 70 év volt –, annak lejjebb hozzák.

Kíváncsiak voltunk, mire alapozta a kormányfő, hogy olyan súlyos a helyzet, miszerint az összeomlás sem kizárt, illetve mik lehetnének egy ilyen helyzet következményei.

– A kormányzás átvételekor azzal szembesültünk, hogy a magyar nyugdíjrendszer a csőd szélén egyensúlyoz – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. – A nyugdíjrendszer megmentése érdekében a kormány számos döntést hozott: megszüntettük a kötelező nyugdíjtőzsdét, biztonságba helyeztük az emberek időskori megtakarításait, egységes nyugdíjkorhatárról döntöttünk. Ezek mindegyike szükséges a magyar nyugdíjrendszer hosszú távú, kiszámítható, biztonságos működéséhez.
Így a szóvivőtől nem tudtuk meg, milyen további veszélyek leselkednek még, s milyen esetleges újabb intézkedések kellenének. Orbán szavaiból azonban az tűnt ki: a nyugdíjrendszerrel máig komoly bajok vannak, s ezt eddig is sejthettük. Tényleg romba dőlhet a rendszer?

– Akkor omolhat össze a mostani ellátás, ha a kormány a nem adja fel azt a tervét, hogy nyugdíjat csak az erre a célra beszedett pénzből fizesse – magyarázta Mihalovits Ervin, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Nyugdíjas Választmányának elnöke. – A járulékok nem elegendőek a mostani ellátásra, ahhoz évente akár 5-600 milliárd forintot is hozzá kell tennie a költségvetésnek. Ez nem magyar sajátosság, a világ sok országában ki kell pótolni a nyugdíjkasszát az adókból.

A szakértő ezért úgy látja: ha a kabinet nem változtat az álláspontján, akkor a mostaninál sokkal több járulékot kell beszednie. Meg kell fogni azokat, akik feketén dolgoznak, vagy eltitkolják valós jövedelmük egy részét. De ha ez nem sikerül, úgy a nyugdíjak csökkenése sem lesz kizárt.

Forrás: Kossuth Rádió / Blikk

Tudja: Jobb egy fölösleges beszélgetés, mint egy kései.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .