Mit kell tartalmaznia az adományozót kedvezményre jogosító igazolásoknak, és hogyan kell kiadni?

• Az adományozó és az adományozott nevét, adószámát, székhelyét
• Az adomány összegét
• A támogatott cél megnevezését
• A közhasznúsági fokozat megjelölését
Az igazolásnak kiadásának nincs törvényi határideje. A gyakorlatban két módon célszerű kiadni az igazolást. Az egyik mód, amikor az adomány beérkezte után azonnal kiadjuk, a másik mód, amikor évente egyszer, az összes adományozónak egyszerre küldjük ki az igazolást. Mindkét módszernek követhető. Célszerű a magánszemélyeknek szóló igazolást legkésőbb a tárgyévet követő január 31-ig kiadni, mert ekkor kell a magánszemély adományozókról az APEH felé adatszolgáltatást készíteni. A cégek részére pedig legkésőbb tárgyévet követő május 1-ig adjuk ki az igazolásokat, mert a cégek május 31-ig készítik el a társasági adó bevallásukat s itt, az adóalap megállapításakor tudják az igazolást felhasználni.
Az adományokról az igazolást minden esetben adja ki a szervezet, tehát ne kérdezzük meg, hogy kéri-e az adományozó az igazolást és ne döntsük el helyette, hogy ki tudja-e használni a vele járó kedvezményeket. Lehetőleg azt se várjuk meg, hogy az adományozó maga jöjjön kérni az igazolást.

forrás: nonprofit.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .