Milyen kedvezmények illetik a közhasznú szervezetet támogatókat?

A kiemelkedően közhasznú szervezet támogatása esetén a támogatás bekerülési értékének 50%-a a kedvezmény. Ha a cég közhasznú szervezetet vagy kiemelten közhasznú szervezetet tartós adományozás keretében támogat, a kedvezmény mértéke 20%-kal emelkedik. 2010. január 01-től a támogatással nem kell az adóalapot megnövelni és a kedvezményt  az adózás előtti eredmény összegéig lehet igénybe venni. Ez az új szabály lényegében azt jelenti, hogy a támogatás összege „költségként” elszámolható, a közhasznú szervezet támogatása esetén további társasági adó kedvezmény nem jár. A kiemelten közhasznú szervezet támogatása esetén is a támogatás „költségként” elszámolható és még a támogatás összegének 50%-a további adóalapcsökkentő kedvezményként igénybe vehető.

Cégek esetén az adományozott szolgáltatás és tárgy, adományozó által igazolt értéke is kedvezményezett adományozást jelent, s ebben az esetben az adományozónak a szolgáltatás és tárgy után nem kell általános forgalmi adót fizetni.

Közös szabály az, hogy a támogatott szervezet az adományról kedvezményre jogosító igazolást ad, amelynek birtokában a támogató a hatályos és rá vonatkozó szabályok szerint adó illetve adóalap csökkentő kedvezményt számolhat el.

forrás: nonprofit.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .