Kunjunktúrakutatás

Döbbenetes kutatási eredmények a cégek munkaerőgazdálkodásáról

    Megdöbbentő eredményt hozott a 2020 őszén lekérdezett és 2021 márciusban közzétett kérdőíves kutatási eredmény, mely a Pest megyei mikro- és kisvállalkozások körében készül. A vizsgálat kíváncsi volt a cégek üzleti helyzetére, hogy látják a jövőjüket, valamint, hogy milyen külső és belső hatásokra számítanak. Különösen felfigyeltünk azokra a válaszokra, melyeket a cégek a saját dolgozóikkal kapcsolatban adtak. Képet kaptunk a munkaerő fejlesztésről és a képzési hajlandóságról. Az eredmény számunkra megdöbbentő volt, a kutatás végső megállapítása, hogy a cégek 78%-a nem fejleszti dolgozóit.

Sok tényező vizsgálata mellett a kérdőívben volt egy rész a képzés, fejlesztéssel kapcsolatban. Az egyik kérdés arra vonatkozott, hogy van-e a cégben külső vagy belső képzés a dolgozók számára. Egy másik pedig, ha nincs semmilyen képzés, fejlesztés, akkor annak mi a legfőbb oka.
A cégek 6 lehetőség közül választhattak, arra a kérdésre, hogy „Ha nincs semmilyen képzés a dolgozóknak, akkor annak mi a legfőbb oka?” A következő válasz lehetőségek voltak: forráshiány, munkavállalóknak nincs rá igénye, eltérő fejlesztési tervek, nincs rá szükség, megváltozott felnőttképzési szabályozások és egyéb okok.

A felsorolt lehetőségekből a cégek 47%-a, majdnem a fele azt válaszolta, hogy nincs rá igény! Igencsak meglepő ez a vélekedés a mostani helyzetben, amikor a munkaerő megtartása, motiválása, anyagi és erkölcsi megbecsülése a legfontosabb feladat a cégvezetőknek, ugyanakkor sok helyen küzdenek munkaerőhiánnyal.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a meglévő állományt megfelelő szintre hozni sokkal hatékonyabb, mint új embereket felvenni, és a toborzási, integrációs folyamatokat végig vinni.
A megkérdezett cégek csupán 7%-a hivatkozott a forráshiányra, a többi 93%-nak beleférne a költségvetésbe a fejlesztés. A ráfordított költség hosszútávon azt eredményezi, hogy elkötelezett, képzett, motivált munkatársakkal lehet működni.

A megkérdezettek nyitottak lennének egy jól működő integrációs folyamat, egy hatékony ösztönző rendszer irányába, mely előtérbe helyezi az emberi tényezőt, és időszakosan workshopok, online vagy offline fejlesztő anyagok állnak rendelkezésre.

Sok a betöltetlen álláshely a statisztikák szerint is. A megkérdezett cégeknél ez az időszak 6-24 hónap. Továbbá a legtöbb cégnél voltak leépítések is. A gyakorlat szerint van olyan helyzet, amikor ez a végső megoldás, de az esetek egy részében ez elkerülhető, a meglévő állomány átvilágításával és fejlesztésével.

  És végül, de nem utolsó sorban a cégek 2%-a azt mondta, hogy azért nincs képzés a cégben, mert a dolgozóknak nincs rá igényük!

Pedig a cég érdekében az irányt a vezetésnek kell meghatároznia, bevonva a dolgozókat, eszközöket, stratégiát kell hozzárendelnie, de nem kérdés az, hogy a dolgozónak van e kedve hozzá vagy sem. Másrészről pedig, a vezető így megfelelő jövőképet ad a munkatársaknak, ezzel tudja növelni a lojalitásukat.

Tájékoztatás:
Menyhárt Ágota – oktatásvezető, közgazdásztanár, tréner
+36 20 324 3601

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .