Baleseti adó

TÁJÉKOZTATÓ a baleseti adó megfizetésével kapcsolatos tudnivalókról

 

2012. január 1-jétől adófizetési kötelezettség terheli mindazon járművek üzembentartóit, akiknek a hatályos jogszabály (a 2009. évi LXII. törvény) értelmében kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással kell rendelkezniük. Ennek megfelelően 2012. január 1-jétől a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj a baleseti adó összegével emelkedik.

A baleseti adó mértékét törvény szabályozza, az adót a biztosítótársaságok a biztosítási díjjal együtt kötelesek beszedni és tovább utalni a Nemzeti Adó és Vámhivatal részére.

A baleseti adó alapja határozatlan tartamra kötött szerződések esetén az éves kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díj – beleértve a szükség esetén megállapított MABISZ fedezetlenségi díjat is.

Határozott tartamú biztosítási szerződések esetén az adó alapja a határozott időtartamra megállapított biztosítási díj.

Az adó mértéke a biztosítási díj 30%-a. Maximálta a törvény: a biztosító kockázatviselésével érintett időtartam naptári napjaira, naponta gépjárművenként legfeljebb 83 forint lehet. 

Fontos azonban, hogy a fedezetlen időszakra ez a limit nem vonatkozik, tehát az adószámítás alapja a fedezetlenségi díj lesz.

Az adó megfizetése a biztosítási szerződés díjfizetési gyakoriságának megfelelően az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt esedékes.

A baleseti adóra vonatkozó jogszabály előírásainak értelmében a biztosítóknak a befizetéseket – a baleseti adó megfizetésének elsődlegessége miatt – először a baleseti adó kiegyenlítésére kell elszámolniuk. 

Ha valaki nem a teljes összeget (baleseti adót, biztosítási díjat és esetlegesen fedezetlenségi díjat) fizeti meg, akkor a fenti elszámolási kötelezettség miatt (a biztosító részére beérkezett díjból először az adót kell átutalni) biztosítási díjának fizetésében is elmaradás keletkezik.

A biztosítási időszakra eső díj meg nem fizetése a biztosítási szerződés díj-nemfizetéssel történő megszűnését vonja maga után.

 

Biztosítási szakanácsadás:
Kérjen időpontot ingyenes és kötelezettségmentes személyes tanácsadásunkra!

  Név (kötelező)

  Email cím (kötelező)

  Telefonszám (kötelező)

  Lakcím (település)

  Kérdés, üzenet

  Hozzájárulok, hogy számomra a MacPherson Hungary Alapítvány hírleveleket küldjön.

  Ha baráti, ismerettségi körében vannak olyan magánszemélyek, vállalkozók, cégvezetők, akik számára ez az információ hasznos lehet, biztosan hálásak lesznek Önnek, ha felhívja a figyelmüket rá. Előre is köszönik Önnek.

  Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés:Baleseti adó « Adóoptimalizálás – Nyugdíjtervezés – Öngondoskodás

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .