Adományozás lépésről-lépésre

A civilszervezetek azért dolgoznak, hogy szakmailag megalapozottan, szervezetten nyújtsanak megoldást a társadalom bizonyos problémáira. Sokan közülük jól ismerik a valós igényeket, és olyan programokat dolgoznak ki, melyeken keresztül mi magunk is hatékonyan tudunk segíteni, részt venni a feladatok, társadalmi problémák megoldásában, környezetünk szépítésében, életünk jobbá tevésében.

Miért civilszervezeteken keresztül?

Sokaknak van szüksége segítségre, olyanoknak, akiket nem ismerünk, akikkel nem találkozunk, és nem tudják elmondani nekünk, pontosan mire van szükségük. Vannak azonban, akik jól ismerik a problémákat, jól ismerik a segítségre szorulókat, kapcsolatban vannak velük, és tudják, hogy mivel lehet leghatékonyabban segíteni. A civilszervezetek azért dolgoznak, hogy szakmailag megalapozottan, szervezetten nyújtsanak megoldást a társadalom bizonyos problémáira. Sokan közülük jól ismerik a valós igényeket, és olyan programokat dolgoznak ki, melyeken keresztül mi magunk is hatékonyan tudunk segíteni, részt venni a feladatok, társadalmi problémák megoldásában, környezetünk szépítésében, életünk jobbá tevésében.

Az adományozás folyamata

Az elhatározás és az informálódás 

Amennyiben eldöntötte, hogy adományával támogatni szeretne egy ügyet, egy civil szervezetet, tájékozódjon! Járjon utána, hogy az Ön számára fontos témakörben ismer-e civil szervezetet vagy ismerősei tudnak-e ajánlani egyet. Ha nem, akkor próbáljon meg a tájékozódást segítő adatbázisokból (Bíroság.huNonprofit Önarckép) elindulni. Ha egy civil szervezet adománykérése, felhívása jutott el Önhöz, akkor erről a szervezetről, programjairól próbáljon meg részletes információkat szerezni. (Civil szervezetek átláthatósága)

Mit adhatok? 
Adomány lehet bármilyen formában adott támogatás, azaz lehet pénz-, tárgy- vagy szolgáltatásbeli adomány, illetve ehhez kapcsolódóan az önkéntes munka is az. Sőt, az adományozás egy speciális formáját jelenti, a személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlása is. Mielőtt megkeres egy civilszervezetet vagy reagál a kérésére, tájékozódjon, hogy pontosan mire is van szüksége.

Kinek adhatok?
Adományt bármely szervezetnek lehet juttatni, de adókedvezményt csak akkor lehet igénybe venni, ha a támogatott szervezet rendelkezik közhasznú vagy kiemelten közhasznú státusszal.

Ki lehet adományozó és milyen jogok illetik meg őt? 
A közhasznúsági törvény értelmében minden magyar vagy Magyarországon adózó magánszemély, illetve vállalat lehet adományozó, és amennyiben egy közhasznú vagy kiemelkedően közhasznú szervezetnek adományt nyújt, akkor az államtól egy bizonyos mértékű adókedvezmény illeti meg.

Az adományozás
Ha már eldöntötte, kinek szánja adományát, megfelelően informálódott a szervezetről, akkor nincs más hátra, mint felvenni a kapcsolatot velük, hogy megtudja, milyen módon juttathatja el adományát hozzájuk. Ha szeretné biztosan tudni, hogy adománya a szándéka szerint kerül felhasználásra és a civil szervezet nem egy előre megjelölt célra kéri Öntől a támogatást, akkor kérheti adományozói szerződés megkötését is. Ebben Önnek lehetősége van meghatározni, hogy adományát milyen célra használhatja fel a kedvezményezett civilszervezet, illetve további kikötéseket is tehet (például arról, hogy hogyan számoljon be Önnek az adomány felhasználásáról).

Az adományozás után
Kövesse figyelemmel a jövőben is a szervezet munkáját, munkásságát és eredményeit. Ezzel nem csak azt tudja ellenőrizni, hogy a szervezet hogyan használja fel az adományokat, hanem azt is, hogy az Ön számára fontos program, projekt hogyan halad, és ha a későbbiek során ismét adományozna, már könnyebben és hatékonyabban tud majd dönteni. Ha ideje és energiája engedi önkéntesként is csatlakozhat a civil szervezet munkájához.

Kapcsolódó kérdések: 
Milyen a felelős adományozó?
Hogyan válasszunk szervezetet?
Hogyan és mit adjunk?

Kapcsoló törvények:

Az adományozó magánszemélyeket érintő legfontosabb jogszabályi rendelkezések összefoglalása
Az adományozó társaságokat (cégeket) érintő legfontosabb jogszabályi rendelkezések összefoglalása
Az adományozással összefüggő törvények listája

Iratminták:
Adóigazolás társaságok részére 
Adóigazolás magánszemélyek, egyéni vállalkozók részére

Olvasnivaló:
Tippek adományozóknak
Tanulmányok

forrás: nonprofit.hu

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .